در مصرف کنسروها دقت کنید !
به گزارش وبلاگ اسبیکو، معمولا بیشتر افراد در ایام نوروز به مسافرت های هر چند کوتاه می فرایند . نکته مهم این است که برای لذت بردن از این ایام تعطیل باید یک سری اصول و قوانین را رعایت نمود . از جمله این موارد ، رعایت نکات ایمنی در رانندگی ، رعایت حقوق دیگران ، رعایت اصول ایمنی در محل گذراندن تعطیلات و هم در طول مسافرت می باشد . یکی از مهم ترین موارد ،
در مصرف کنسروها دقت کنید !
نویسنده:شهرام کاشانی اصل
مقدمه
معمولا بیشتر افراد در ایام نوروز به مسافرت های هر چند کوتاه می فرایند . نکته مهم این است که برای لذت بردن از این ایام تعطیل باید یک سری اصول و قوانین را رعایت نمود . از جمله این موارد ، رعایت نکات ایمنی در رانندگی ، رعایت حقوق دیگران ، رعایت اصول ایمنی در محل گذراندن تعطیلات و هم در طول مسافرت می باشد . یکی از مهم ترین موارد ، مساله تغذیه در طول سفر است که با ایمنی و سلامتی مصرف نماینده در ارتباط است . برای اینکه در هنگام مسافرت از احتمال مسمومیت غذایی با غذاهایی که در بین راه عرضه می شوند جلوگیری شود ، می توان از کنسروها استفاده نمود . کنسروها شکل مفیدی از تهیه و نگهداری مواد غذایی با غذاهایی که در بین راه عرضه می شوند جلوگیری شود ، می توان از کنسروها استفاده نمود . کنسروها شکل مفیدی از تهه و نگهداری مواد غذایی هستند که در شرایط خاص از جمله سفر استفاده می شوند که هم هزینه سفر را پایین می آورند وهم سریع آماده می شوند و این به شرطی است که مواد غذایی با اصول مناسب و از طریق تولید نمایندگان مجاز کنسرو شده باشند .مسمومیت ناشی از کنسرو
میکروب کلستریدیوم بوتولینوم در شرایطی که اکسیژن وجود نداشته باشد (مانند داخل قوطی کنسرو) می تواند سمی کشنده ترشح کند که میزان کمتر از 2% میکروگرم آن قادر به از بین بردن یک فرد بالغ است . علایم مسمومیت که ممکن است 12 تا 36 ساعت بعد از خوردن سم ظاهر شود ، شامل سستی ، خستگی ، سردرد و گیجی ، اشکال در بلع و تکلم ، اختلال بینایی (دو بینی) ، یبوست و نهایتاً مرگ در اثر فلج شدن عضلات دستگاه تنفس می باشد . چنانچه بیمار با تشخیص به موقع مورد درمان قرار گرفته شود ، بهبودی وی به کندی صورت می گیرد . مهم ترین مشکل ، تشخیص وجود این میکروب و سم آن در کنسرو است ، زیرا ممکن است وجود آن هیچ تغییری در طعم ،مزه و شکل ظاهری ماده غذایی کنسرو شده ایجاد نکند .روش های پیشگیری از مسمومیت ناشی از قوطی کنسروها
دقت به هنگام خرید کنسرو و رعایت اصول بهداشتی بعد از خرید (که مهم ترین موارد آنها در زیر خلاصه شده است). می تواند از بروز این مسممومیت جلوگیری کند :1- قوطی کنسرو نباید زنگ زده و ضربه خورده باشد .
2- قبل از جوشانده قوطی کنسرو ، در آن نباید متورم باشد . تورم نشان دهنده وجود میکروب است . البته قوطی معمولاً بعد از جوشاندن متورم می شود .
3- قوطی کنسرو را در ظرف محتوی آب قرار دهید ، به طوری که آب کاملاً قوطی را احاطه کند . سپس آن را به مدت 15 دقیقه بجوشانید و مصرف کنید . باید توجه داشت که زمان ، 15 دقیقه از شروع جوشیدن آن محاسبه می شود ، نه از زمانی که ظرف آب روی شعله قرار می گیرد .
4- هرگز قوطی کنسرو را مستقیماً روی شعله اجاق گاز قرار ندهید ، زیرا عمل از بین رفتن میکروب و سم آن به طور کامل صورت نمی گیرد .
5- از قوطی کنسرو هایی که لعاب داخلی قوطی خورده شده ، خودداری کنید .
6- کنسروهایی که محتوی آنها تغییر رنگ ، طعم و بو داده اند را استفاده نکنید . همچنین در صورت مشاهده پوسیدگی در اطراف درزها ، تولید بوی نامطبوع ، ایجاد کف و شیری شدن مایعات ، از مصرف آنها خودداری کنید .
7- قوطی کنسرو باید کاملاً سالم و فاقد هرگونه نشتی باشد .
8- از خرید کنسروهای فاقد شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت ، تاریخ ساخت و انقضاء مصرف ، خودداری کنید .
9- قوطی غذاهای کنسرو شده را در جاهای تاریک مانند کمد و کابینت نگهداری کنید .
10- باقیمانده محتوی کنسرو باز شده را در ظرف شیشه ای در یخچال نگهداری و در عرض 4 ساعت مصرف کنید .
11- از نگهداری قوطی کنسرو دریخچال و محیط های مرطوب خودداری کنید .
12- پیش از باز کردن در قوطی ، سطح خارجی قوطی را به خوبی با مایع دستشویی بشویید و سپس در قوطی را باز کنید .
کنسرو ماهی تن
بدون شک یکی از پر مصرف ترین کنسروها را می توان کنسرو ماهی تن نامید . ما هم توضیحاتی در مورد آن می آوریم . امروزه میزان قابل توجهی از انواع غذاهای فوری مانند برگرها و پیتزاها ، خوراک های گران قیمت و سالادهای رژیمی با استفاده از ماهی تن کنسرو شده یا تازه ، به خصوص به شکل استیک آماده می شوند و ماهی تن در واقع به یکی از غذاهای اصلی بسیاری از کشورها تبدیل شده است .انواع ماهی های تن (Tuna Fish) که گاهی به غلط به آنها تن ماهی گفته می شود ، زیر مجموعه ای از خانواده بزرگ ماهی های اقیانوس نشین به نام Scombridae هستند و در زیر شاخه Thunnus دسته بندی شده اند . ماهی تن شناگری سریع و مانن بیشتر انواع ماهی ها خونسرد است ، اما برخلاف بیشتر ماهی های اقیانوی ک دارای گوشتی سفید هستند ، ماهی تن گوشتی صورتی رنگ دارد . دلیل آن هم قابلیت سیستم جریان خون این نوع ماهی در حمل اکسیژن بیشتر است . برخی از انواع بزرگ ماهی تن مانند بلوفین Blue Fin قادر هستند با فعالیت عضلانی ، دمای خون خود را از دمای آب اقیانوس هم بالاتر ببرند . در نیتجه ، هر چند ماهی تن خونگرم نیست ،اما با داشتن این توانایی می تواند در آب های سردتر زندگی کند و در طیف وسیع تری از تغییرات آب وهوایی قادر به ادامه حیات باشد . نگهداری ماهی تن در محیط بسته بسیار مشکل است . صید ماهی تن معمولاً با طعمه مصنوعی انجام می شود و به دلیل صید بیش از حد ، برخی گونه های آن در معرض خطر انقراض قرار دارند .
ارزش غذایی 120 گرم ماهی تن تازه و پخته شده :
کالری : 208 کیلو کالری ، چربی کل : 1/7 گرم کربوهیدرات : . گرم ، چربی خالص: 9/1 گرم ، پروتئین : 3/33 گرم ، کلسترول : 56 میلی گرمگوشت بیشتر انواع ماهی ها سرشار از اسیدهای چرب ضروری مانند امگا - 3 و امگا -6 است . امگا-3 ورم های جلدی و داخلی را کاهش می دهد وسرعت بهبود مسائل قلبی را بالا می برد و در کل امکان بروز چنین مسائلی را کاهش می دهد . اسید چرب امگا -3 در روغن های نباتی مانند کانولا ، کتان ، گردو ، ذرت و سویا هم در مقادیر کمتری یافت می شود . ماهی منبع بسیار عالی آهن ،پروتئین وویتامین های A و B هم هست و گنجاندن آن در رژیم غذایی سالم توصیه می شود .
کنسرو رب گوجه فرنگی و نکات بهداشتی آن
پر مصرف ترین نوع کنسروها ، کنسرو رب گوجه فرنگی است ، لذا در این قسمت مطالبی درباه آن آورده می شود .آنچه هنگام مصرف رب گوجه فرنگی بسیار اهمیت دارد ، استفاده از رب گوجه فرنگی با ناخالصی های کمتر است .
برای پی بردن به وجود ناخالصی در رب ، می توانید محتوی کنسرو را روی یک سطح صاف و سفید مانند پشت سینی بریزید و با شیء مسطح دیگری ماند شیشه یا ته لیوان ، روی آن فشار آورید تا رب پخش شود و به صورت یک لایه نازک در میان دو سطح قرار بگیرد . دراین صورت ، ناخالصی هایی مانند هسته ، پوسته ، ذرات خارجی ، چوب و سایر مواد زاید به راحتی قابل تشخیص خواهند بود .
رب گوجه فرنگی باید یکدست و عاری از هرگونه ناخالصی و ذرات تیره ، پوسته های گوجه فرنگی و هسته و هم عاری از هرگونه طعم یا بوی تند و زننده مانند بوی کپک یا ماندگی باشد .
تقلب در کنسرو رب گوجه فرنگی
یکی از مواردی که برخی اوقات هنگام مصرف رب گوجه فرنگی معین نمی شود ، تقلبی بودن آن است .برخی از سودجویان ، با افزودن سبزی هایی مانند کدوی پخته یا سیب زمینی پخته و له شده ،پودر نشاسته و سایر مواد دیگر در ترکیب رب گوجه فرنگی تقلبی را به بازار عرض می نمایند . تنها چاره اصلی برای جلوگیری از مسائلی که ممکن است با مصرف رب تقلبی رخ بدهند ، استفاده از محصولات استاندارد دارای مجوز و پروانه بهداشتی و هم معرفی افراد سودجو و متقلبی است که چنین محصولاتی را تولید می نمایند .
مطالبی مفید در مورد سایر کنسروها
تغییرات فصلی موجب می شود که همه انواع میوه ها و سبزی ها همیشه در اختیار ما نباشند ، پس ناچار هستیم از کنسرو سبزیجات و یا سبزیجات منجمد استفاده نماییم . فرآورده های فریز شده در مقایسه با فرآورده های کنسرو شده دارای ارزش تغذیه ای بیشتری می باشند ، یعنی خواص محصولات فریز شده تقریباً شبیه محصولات تازه است ، در حالی که محصولات کنسرو شده ، قسمت اعظم ویتامین ها و برخی از مواد معدنی خود را طی فرآیندهای حرارتی از دست می دهند . با همه اینها ، معین شده است که سه نوع از سبزی ها وقتی به صورت کنسرو شده در می آیند ، میزان فیتوکمیکال های مفید (رنگدانه های گیاهی) در آنها بالاتر از وقتی است که تازه مصرف می شوند . این سه محصول عبارتند از : کنسرو ذرت ، هویج و گوجه فرنگی .به نام مثال بر اساس تحقیقات ، معین شده است که خاصیت آنتی اکسیدانی گوجه فرنگی یا هویج پخته از نوع خام آنها بیشتر است . از دیگر فواید فرآورده های فریز شده و کنسرو شده می توان به مدت ماندگاری بیشتر و طولانی تر این محصولات و در دسترس بودن آنها اشاره کرد ، به طوری که هر لحظه که اراده شود ، می توان آنها را به نام افزودنی آماده به غذای اصلی افزود و برای تهیه شام یا ناهار از آنها استفاده کرد . افرادی که فشار خون بالا دارند ، باید از غذاهای شور پرهیز نمایند ، لذا کسانی که از میوه ها و سبزی های کنسرو شده یا منجمد بیشتر استفاده می نمایند ، باید حتماً برچسب روی مواد غذایی آماده را بخوانند تا مطمئن شوند آن محصولات حاوی نمک و قند زیادی نمی باشند .
منبع:دنیای تغذیه ش94
منبع: راسخون