فصول سال در فرهنگ کُردی ایلامی منبعی مهم برای پژوهشگران است
به گزارش وبلاگ اسبیکو، صیدمحمد درخشنده، در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران در ایلام گفت: کتابفصول سال در فرهنگ کُردی ایلامی یک منبع مهم برای پژوهشگران و علاقه مندان به فرهنگ کردی استان ایلام است.
وی با اشاره به بخش های این کتاب گفت: این کتاب در6بخش شامل فصل اول معرفی موقعیت جغرافیایی و تاریخی ایلام، فصل دوم کتاب که در این فصل زمستان به عنوان اولین فصل سال در فرهنگ کُردی ایلامی، با ماه های اول زمستان، ماه نامگ، ماه آخر با واژه هایی همانند ایام خاکه لیوه،کورّسیاه، چله کوچک و بزرگ، حمیل چمت خِس، سه شش گوران، خرگه وه آو مه ور، بِزِن قوتِگه، حس صیاد، و ... نامگذاری شده است.
وی ادامه داد: در فصل بعدی فصل بهار کُردی به عنوان دومین فصل در گاه شماری کُردی ایلامی، ماه اول بهار که مراسمی مانند: شِلی مِلی، سه بره رضا (امام رضا)، دالِگ وه هار، حَمیل و مَمیل، آمی و مومی، سهم حیای خیو اشاره شده است.
وی ادامه داد: ماه دوم و ماه سوم بهار کردی (پنجه ماه)، برپنجه و نیز ماه پاییز به عنوان سومین فصل از سال با واژه ها و نام های محلی مانند: سه رده وای کُوردی، مانگ نامگ، گاه گاقور، خرما رسان، ستاره سهیل در سه ر ده وا، و بعلاوه ایام ولنگه ریزان، ماه سیه، خاکه لیوه و واژه هایی دیگر ذکر شده است.
مولف هم نِگرَه گی؛آنالیز وابستگی های قومی در ایلام ادامه داد: در فصل ششم،به رخدادهای تاریخی در گاه شمار کُردی شامل سال های به یاد ماندنی، نام بعضی از سال ها، مانند سال وباگه، سال گرانیه گه، وفره ساله گه، سال قرانه گه، سال شاه گردانه گه، سال شوکه ساله گه، سال کلخی مِرگ و... اشاره نموده ام.
وی ادامه داد:باورها در توصیف زمین و آسمان، ماه و ستارگان،نام های محلی ستارگان، اسامی بادها، آیین هایی مانند آیین طلب باران،آساره چز،تره خشکه، هلوهلو هلونکی و نیز نمادهای آب و آتش و بسیاری دیگر از این واژه ها که در میان اقوام مرسوم است، اشاره شده است.
به گزارش ایبنا، کتاب فصول سال در فرهنگ کُردی ایلامی،در سال 1401در147صفحه به وسیله صیدمحمد درخشنده تألیف و در انتشارات درخشنده چاپ و منتشر شده است.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران