ده گیاه آپارتمانی آویزی
به گزارش وبلاگ اسبیکو، خبرنگارانـ گیاهان مانند سایر وسایل و اجزای خانه در ایجاد فضای داخلی ایده آل نقش دارند. روش های خلاقانه بسیاری برای طراحی داخلی منزل با گیاهان آپارتمانی وجود دارد. انتخاب دقیق برخی از گیاهان جلوه بهتری به خانه شما می بخشند. در این مطلب به ده مورد از گیاهان آپارتمانی آویزی خواهیم پرداخت. این گیاهان با خلق منظره ای بی نظیر در محیط خانه تداعی گر طبیعت بکر خواهند بود.
به گزارش وبلاگ اسبیکو؛ تحقیقات متعدد نشان می دهد که نگهداری از گل ها و گیاهان در خانه و محل کار علاوه بر زیباسازی محیط می تواند موجب آرامش فکر و سلامتی جسم شود. کارشناسان توصیه می کنند که به ازای هر 9 متر مربع بهتر است یک گلدان گل داشته باشید تا به پاک شدن هوای محیط کمک کند. گفته می شود که گیاهان برای حذف فرمالدئید و برخی از گاز های مضر هوا موثر هستند. اما زندگی در آپارتمان با فضای محدود ما را در نگهداری از گیاهان آپارتمانی دلخواه دچار مشکل کرده است.
کمبود فضا برای چیدمان گلدان ها همیشه یکی از مسائل زندگی در خانه های آپارتمانی بوده است. از این رو به معرفی گیاهان آپارتمانی آویزی پرداخته ایم. گیاهانی که می توان به راحتی از سقف، لبه پرده، گوشه ای از دیوار و کنار قفسه کتاب خانه آویزان کرد. این گیاهان آپارتمانی علاوه بر خلق منظره طبیعی و سرسبز در منزل فضای زیادی را اشغال نمی کنند. در پایان این مطلب شما را با آسان ترین روش ساخت آویز گلدان آشنا خواهیم کرد.
ده گیاه آپارتمانی آویزی
بیشتر گیاهان آپارتمانی را می توانیم به نام گیاه آویزی از سقف آویزان کنیم. اما برای آویزان کردن گیاهان به گلدان های کوچک یا میانه، لبه دار و پلاستیکی و خاک سبک احتیاج داریم. قبل از آویزان کردن گیاه از استحکام طناب و محل اتصال گلدان مطمئن شوید. به علت قرار گیری آویز گیاه در کنار پنجره نورگیر ممکن است پس از مدتی طناب آویز پوسیده شود، درنتیجه لازم است طناب را همیشه بررسی کنید.
1. گیاه برگ بیدی (Tradescantia zebrine)
گیاه برگ بیدی گیاه اینچ یا برگ گورخری از خانواده Commelinaceae یکی از زیباترین و مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی آویزی است. زیستگاه این گیاه منطقه ها مرطوب و پربارش جنگل های مکزیک، آمریکای مرکزی و کلمبیاست. برگ بیدی امروزه در تمام منطقه ها جهان شناخته شده است. این گیاه علفی، گلدار، خزنده و با رشد، سریع دارای برگ های بیضی شکل و نوک تیز با لکه های بنفش و نقره ای در پس زمینه سبز است. گیاه برگ بیدی مناسب برای پوشش گلدان های آویز و باغچه هاست. برای نگهداری از گیاه اینچ به نور قوی و کافی، اما غیر مستقیم احتیاج دارید. برای کاشت آن از هر نوع خاک سبک و غنی مانند خاک برگ و خاک باغچه با ماسه می توان استفاده کرد.
بهتر است خاک گیاه برگ بیدی همیشه مرطوب بماند. آبکمک زیاد موجب پوسیدگی ریشه و ساقه خواهد شد. برگ بیدی در زمستان های معتدل و تابستان های به شدت گرم منطقه ها جنوبی کشور قابلیت نگهداری در فضای حیاط و تراس خانه ها را خواهد داشت. با گرم شدن هوا گیاه به غبارپاشی روزانه احتیاج دارد. اگر برگ بیدی را در گلدان های آویز بکارید، تا ارتفاع یک متر از گلدان به سمت پایین رشد می کند. تکثیر گیاه از راه قلمه است. قلمه ها را می توان با آب یا کاشت مستقیم در خاک ریشه دار کرد.
2. گیاه پتوس (Devils ivy)
پتوس، پوتوس، پیچک شیطان، پیچک جزایر سلیمان و... از جمله اسامی این گونه گیاه آپارتمانی از خانواده Araceae است. گیاه پتوس بومی منطقه ها گرمسیر و مرطوب سراسر جهان ازجمله شمال آفریقای جنوبی، جنوب شرقی آسیا و غرب اقیانوس آرام جنوبی است. پتوس گیاهی همیشه سبز و رونده با برگ های پهن قلبی شکل است که در زیستگاه خود با استفاده از ریشه های هوایی به سطوح می چسبد و از آن ها بالا می رود. نگهداری و تکثیر گیاه پتوس بسیار آسان است، به همین علت در گروه گیاهان آپارتمانی مقاوم قرار می گیرد. گیاه پتوس انواع مختلفی دارد که گونه سبز ساده و ابلق آن از بقیه فراوان تر است.
این گیاه مناسب برای کاشت در گلدان های آویزی است. برای نگهداری از گیاه پتوس به نور غیر مستقیم میانه تا زیاد، رطوبت و گرمای بالا احتیاج دارید. اما گیاه پتوس در محیط های کم نور و معمولی به خوبی رشد می کند. خاک مناسب برای کاشت این گیاه خاک برگ، ماسه و پرلیت است. پتوس از طریق خوابانیدن و قلمه تکثیر می شود. این گیاه آپارتمانی علاوه بر زینت بخشیدن به محیط به نام گیاه تصفیه کننده هوا هم معرفی شده است.
3. گیاه پاپیتال یا هدرا (Ivy)
گیاه پاپیتالیا، پیچک انگلیسی با نام علمی Hedera helix و نام انگلیسی Common lvy از خانواده Araliaceae است که به فارسی هم عشقه نامیده می شود. پاپیتال گیاهی پوششی و تقریباً همیشه سبز است. این گیاه بومی اروپا، غرب آسیا و شمال آفریقاست. پاپیتال برخلاف بیشتر چمن ها در محیط های کم نور به خوبی رشد می کند و برای پرچین ها و پوشش دیوار ها بسیار مناسب است. اغلب این گیاه را برای کاربرد زینتی و پوشش دیوار ها و باغچه تهیه می کنند؛ اما پاپیتال علاوه بر این مصرف دارویی دارد؛ همچنین از این گیاه می توان به نام گیاه آپارتمانی آویز استفاده کرد. این گیاه در صورتی که شرایط محیطی مناسب داشته باشد، به سرعت رشد می کند.
قابل ذکر است که گونه ابلق آن رشد کم تری دارد. برای نگهداری از گیاه پاپیتال به نام گیاه آپارتمانی آویز به نور زیاد غیر مستقیم (مثلا پشت پنجره شرقی) احتیاج دارید. دمای معمولی خانه برای گیاه مناسب است. پاپیتال به خشکی شدید خاک حساس است و آبکمک زیاد موجب پوسیدگی ریشه گیاه می شود. بهترین زمان آبکمک پس از خشک شدن سطح خاک گلدان است. این گیاه در گرمای تابستان به غبارپاشی روزانه احتیاج دارد. گلدان آویزی پاپیتال به نام تصفیه کننده قوی هوا در منزل شما عمل خواهد کرد.
4. گیاه گندمی یا عنکبوتی (Spider plant)
گندمی با نام علمی Comosu chlorophytum و نام انگلیسی Spider plant جز گیاهان پایا محسوب می شود. این گیاه بومی منطقه ها استوایی و جنوب آفریقا است؛ ولی امروز در سراسر جهان پرورش پیدا می کند. گیاه گندمییا عنکبوتی حدود 215 گونه متنوع دارد. این گیاه در شرایط محیطی مناسب بسیار سریع رشد می کند. گندمی از مقاوم ترین و ارزان ترین گیاهان آپارتمانی مناسب برای گلدان های آویزی است. این گیاه تصفیه کننده بسکمک از عناصر ناهنجار محیط مانند زایلن، فرمالدئید، بنزن و مونوکسید کربن را برطرف می کند.
گیاه گندمی علاوه بر این که گیاه گل خانه ای محسوب می شود با محیط های باز یا حتی فضای سبز شهری هم سازگار است. زیبایی گیاه در گلدان های آویزی زمانی دو چندان می شود که گیاهچه های آن با شاخه های بلند از گلدان آویخته می شوند. برای نگهداری از گیاه گندمی به نور میانه، خاک همیشه مرطوب، دمای معمولی اتاق، خاک غنی و نیمه سنگین و گلدان استوانه ای لبه دار سبک احتیاج دارید. گلدان این گیاه را می توانید از سقف یا لبه پرده آویزان کنید تا گیاهچه های کوچک آن از گلدان معلق شوند. بهترین روش ازیاد گیاه گندمی تقسیم گیاهچه ها است.
5. گیاهان هوازی (Epiphyte)
معمولاً همه گیاهان را روی خاک مشاهده می کنیم که مواد مغذی و آب مورد احتیاج خود را از طریق خاک تامین می کنند. اما گروهی از گیاهان به صورت هوایی یا اپی فیت زندگی می کنند. این گیاهان بر روی سطوح مثل شاخه یا برگ درختان دیگر رشد کرده و رطوبت و مواد مغذی خود را از هوا، باران یا ضایعات محیط زیست خود به دست می آورند. این گروه از گیاهان انگل محسوب نمی شوند و هیچ آسیبی به گیاه پایه وارد نمی کنند. امروز این گیاهان جایگاه ویژه ای درطراحی دکوراسیون داخلی پیدا کرده اند. گیاهان هوازی با ظاهری مدرن و مجلل به صورت آویز در هتل ها، کافه ها، رستورن ها، محیط های اداری و خانه ها، منظره زیبا و شگفت انگیزی خلق می کنند.
تیلاندزیاها، کریپتانتوس ها، و نئورزلیا ها از معمول ترین گونه های گیاهان هوازی هستند که به نام گیاه آپارتمانی نگهداری می شوند. یکی از زیباترین نوع گیاهان هوازی خزه اسپانیایی است که برای آویز بسیار مناسب است. برای نگهداری از این گیاه هوازی آویزی باید آن را در محیط با نور میانه قرار دهید و یک روز در میان آن را با اسپری آب مرطوب نمایید.
6. گیاه فیلودندرون (Philodendron)
فیلودندرون یک تیره بزرگ از گیاهان گلدار از خانواده Araceae است. فیلودندرون در واقع کلمه ای یونانی به معنای درخت عشق و محبت است. زیستگاه اصلی این گیاه بیشتر جنگل های استوایی، آمریکای جنوبی و غرب هندوستان است. این گیاه در زیست بوم خود به میزان یک درخت کهنسال قد می کشد. تا به امروز بیش از 280 گونه از گیاه فیلودندرون در جهان شناسایی شده است. بیشتر گونه های این گیاه مانند گیاه پتوس، رونده یا بالارونده هستند.
خصوصیت بیشتر فیلودندرون ها تولید ریشه های هوایی است. این گیاه با برگ های چرمی و براق خود در گلدان های آویز بسیار خیره کننده خواهد بود. گیاه فیلودندرون به نور میانه غیرمستقیم و آب کم احتیاج دارد. بهتر است پس از خشک شدن سطح خاک گیاه را آبکمک کنید. بهترین خاک برای این گیاه ترکیب خاک برگ جنگلی و ماسه است. تکثیر فیلودندرون از طریق قلمه است.
7. ساکولنت غوره ای (String-of-pearls)
رشته مروارید یا غوره ای با نام علمی Curio rowleyanus از خانواده Asteraceae یکی از گیاهان آویزی بسیار زیبا بومی جنوب غربی آفریقا است. ظاهر این گیاه شبیه به دانه های تسبیح یا گردنبند مروارید است که اگر در گلدان آویز کاشته شود، جلوه بصری خاصی به محیط می دهد. غوره ای در زیستگاه خود زیر سایه درختان بر روی زمین گسترده و پهن می شود. گل های این گیاه بسیار معطر و زیباست. رشته مروارید به آب کمی احتیاج دارد. این گیاه به علت ویژگی
برگ ها و ساقه های خود می تواند آب را مدت ها در بافت های گوشتی خود ذخیره کند. گیاه غوره ای در آپارتمان به نور فراوان فیلتر شده و محیط گرم احتیاج دارد. بهترین دما برای نگهداری از این گیاه بین 20 تا 30 درجه سانتی گراد است. یکی از مهم ترین عوامل حفظ و سلامت گیاه غوره ای، خاک و آب است. خاک این گیاه باید کاملا زهکش دار، سبک، غنی و خشک باشد. این گیاه به آب زیادی احتیاج ندارد، پس بهتر است پس از خشک شدن خاک گلدان گیاه را آبکمک کنید. تکثیر گیاه غوره ای از طریق قلمه و بذر امکان پذیر است.
8. سرخس برگ شمشیری (Sword fern)
سرخس یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی است که برای کاشت در گلدان های آویزی مناسب است. سرخس با نام علمی Nephrolepsis بومی منطقه ها استوایی است. تا به امروز بیش از 30 گونه از این گیاه در جهان شناخته شده است. این گیاه ساقه هوایی ندارد و برگ ها مستقیم از ساقه های زیرزمینی بیرون می آیند. طول برگ های آن معمولاً 70-20 سانتیمتر است که البته در زادگاه اصلی خود می تواند به 250 سانتیمتر هم برسد. جالب است بدانید که انواع گیاهان سرخس جزء گیاهان تصفیه کننده هوا معرفی شده اند. سرخس ها به خاک همیشه مرطوب احتیاج دارند. دمای ایده آل برای نگهداری از این گیاه بین 17 تا 25 درجه سانتی گراد است.
نور میانه تا کامل، اما غیر مستقیم برای رشد این گیاه لازم است. بهترین نوع خاک برای کاشت سرخس، خاک سبک، زهکش دار و مغذی است. سرخس ها عاشق رطوبت هستند؛ اما غبارپاشی بر روی برگ های گیاه موجب ریزش برگ های سرخس خواهد شد. بهتر است به جای غبارپاشی از دستگاه بخور سرد استفاده کنید. سرخس ها به طور طبیعی از طریق انتشار هاگ تکثیر می شوند. تقسیم بوته یکی از معمول ترین روش ها برای ازدیاد این گیاه در خانه است.
9. گیاه کالیسیا یا برگ بیدی مینیاتوری (Callisia)
کالیسیا تیره ای از گیاهان گلدار، زیر مجموعه برگ بیدی ها یا از خانواده Commelinaceae است. این گیاه زیبای آویزی به نام برگ بیدی مینیاتوری هم معرفی می شود. کالیسیا گیاهی پوششی است که به سرعت رشد می کند. این گیاه جز گیاهان بسیار مقاوم است که می تواند هم در محیط بیرون (حیاط یا تراس) و هم در فضای بسته آپارتمان به خوبی رشد کند. تا به امروز بیش از 19 گونه مختلف از گیاه کالیسیا شناخته شدند که همه آن ها بومی آمریکای جنوبی و مرکزی هستند. کالیسیا کلمه ای یونانی و به معنای زیبایی است. تنها دو فاکتور اصلی برای نگهداری از گیاه کالیسیا در آپارتمان نور و آبکمک است. برای نگهداری از این گیاه به محیطی پر نور در فضای آپارتمان احتیاج دارید.
پیشنهاد ما این است که گیاه را در گلدان های آویز قرار بدهید و از لبه پنجره شرقی آویزان کنید. کالیسیا به گرمای محیط حساس است. در صورت گرم شدن بیش از حد هوا گیاه رنگ پریده و به مرور خشک می شود. بهتر است در زمانی که درجه هوا بالاست، از غبارپاشی روزانه استفاده کنید. این گیاه رطوبت دوست است، در نتیجه به خاک همیشه مرطوب احتیاج دارد. از هر نوع خاک از جمله خاک باغچه و ماسه و کودبرگ می توان برای کاشت کالیسیا استفاده کرد. روش ازدیاد این گیاه زیبا قلمه زدن است.
10. گیاه سروپژیا وودی (Ceropegia)
سروپژیا با نام علمی Ceropegia woodii از خانواده Apocynaceae و بومی آفریقای جنوبی، جزایر قناری و زیمباوه است. سروپژیا گیاهی گوشتی، گلدار و همیشه سبز است که معمولا آن را به نام گیاه آپارتمانی آویزی معرفی می کنند. برگ های قلبی این گیاه بسیار زیباست، به همین علت به آن زنجیره قلب ها و گیاه دلربا می گویند. این گیاه در سال 1881 از طریق متصدی باغ گیاه شناسی دوربان آفریقای جنوبی در ارتفاع 1500 فوتی در حالی که ازصخره ها آویزان بود، کشف شد. 13 سال بعد گیاه سروپژیا به باغ بوتانیک kew در انگلیس منتقل شد. آویز بودن و داشتن ظاهری زیبا و مقاومت به شرایط سخت باعث شده است تا این گیاه به گیاهی مناسب برای آپارتمان و سبد های آویز تبدیل شود.
گیاه سروپژیا برخلاف بیشتر گیاهان گوشتی در محیط کم نور هم می تواند زنده بماند. مواردی که برای نگهداری از این گیاه باید به آن توجه کرد نور میانه، محیط گرم، آبکمک اندک، رطوبت میانه تا کم و خاک سبک و قلیایی است. روش تکثیر این گیاه از طریق کاشت غده ها صورت می گیرد. در گوشه هر گره از برگ ها در صورت مهیا بودن رطوبت کافی هوا غده هایی تشکیل می شود. با جداسازی این غده ها و کاشت آن ها در خاک می توان این گیاه زیبا را تکثیر کرد.
آموزش ساخت آویز گلدان
گلدان های پلاستیکی لبه دار به راحتی قابل آویز کردن هستند، حتی در برخی از پلاستیک فروشی ها و گل خانه ها آویزه های پلاستیکی یا نخی آماده قابل تهیه است. اما درست کردن یک آویز ساده گلدان برای منزل کار چندان دشواری نخواهد بود. شما می توانید با کم ترین هزینه و با همان وسایل داخل منزل یک آویز گلدان زیبا بسازید.
وسایل مورد احتیاج: قیچی، نخ یا ریسمان محکم و ضخیم و گلدان پلاستیکی سبک با میزان یا رنگ دلخواه
شیوه ساخت
ابتدا 8 ردیف نخ را با میزان یکسان برش بزنید. هر چه نخ ها بلندتر باشد، آویز شما هم بلندتر خواهد بود.
هشت رشته ریسمان را روی هم قرار بدهید و یک گره ساده به انتهای تمام آن ها بزنید.
گره را از سوراخ ته گلدان رد کنید و گلدان را وارونه روی سطح صاف برگردانید.
رشته های ریسمان را به چهار دسته دوتایی تقسیم کنید و تا لبه کف گلدان یک گره بزنید.
ریسمان ها را روی بدنه گلدان گسترده کنید و هر رشته را با رشته کناری گره بزنید تا اشکال ضربدری یا مثلثی ایجاد شود.
تا لبه گلدان این گره ها را ایجاد کنید.
سپس ریسمان ها را در همان چهار دسته دوتایی در بالای گلدان به هم متصل کنید.
از استحکام گره های خود مطمئن شوید و تا نبود استحکام گلدان گل را از آن آویز نکنید.
پس از آزمایش استحکام آویز، گلدان را از خاک پر کنید. گل های دلخواه آویزی خود را درون آن بکارید و با آویزه خود آن را از سطح دلخواه معلق کنید.
منبع: فرارو