برگزاری مراسم گلاب گیری کاشان در اردیبهشت ماه
به گزارش وبلاگ اسبیکو، جشنواره گلاب گیری کاشان با حضور گردشگران خارجی و داخلی
یکی از عجایب کشور عزیزمان ایران رویش زیباترین و خوشبوترین گل هایی در دل استان کویری کاشان است. شهر کاشان در 240 کیلومتری تهران و در میان کوه های کرکس و کویر مرکزی ایران قرار گرفته و دارای آب و هوای گرم و بیابانی نیز می باشد. جشنواره گلاب گیری در این استان به سال های دور بر می شود؛ جشنواره گلاب گیری امسان که در اردیبهشت 97 قرار است با حضور 80 کشور برگزار شود. در ادامه این مطلب همراه با خبرنگاران باشید تا بیشتر درباره مراسم گلاب گیری کاشان صحبت کنیم.
کاشان در فصل بهار به خصوص در ماه اردیبهشت به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری در ایران به شمار می رود؛ علت آن هم برگزاری مراسم گلاب گیری است، این جشنواره خوش آب و رنگ از 15 اردیبهشت آغاز می شود و تا 25 اردیبهشت ماه نیز ادامه دارد، علاوه بر آئین گلاب گیری، می توانید در روز 18 اردیبهشت شاهد مراسم عطر افشانی امامزاده سلطان علی محمد در کاشان هم باشید. یکی از مهمترین مراکزی که مراسم گلاب گیری در آن انجام می شود قمصر است که در 30 کیلومتری کاشان واقع شده است.
در ماه اردیبهشت، گل های محمدی ایرانی که از خانواده Rosaceus هستند، به نهایت رشد می رسند و آماده چیده هستند تا برای گلاب گیری آماده گردند. اگر خرداد به کاشان بروید، تنها غنچه های ریزی که در اردیبهشت روی شاخه ها بودند به جای مانده اند. گل های مراسم، به صورت دست جمعی و در صبح زود چیده می شوند. در این مراسم افراد برگزارنماینده صبح زود، مراسم گل چیندن دارند و سپس گرفتن گلاب را به راه می اندازند. این آئین فرصتی را برایتان فراهم می نماید تا فرایند گلاب گیری را فرا بگیرید و برترین و تازه ترین گلاب و دیگر عرقیجاتی که در کنار گلاب گیری فراوری می شود، بخرید. در بیشتر خانه های روستایی قمصر، باغ گل محمدی، حتی کوچک و دیگ های مخصوص برای گلاب گیری وجود دارد
قدمت مراسم گلاب گیری در کاشان
با توجه به مدارکی که در خصوص گلاب گیری در کتب تاریخی وجود دارد، تخسنین افرادی که به فکر اختراع دستگاهی به منظور تقطیر مایعات و گرفتن اسانس مایعات افتادند ایرانیان بوده اند. حکمای قدیم یونان از صنعت گلاب گیری و تقطیر مایعات اطلاعی نداشتند و تنها از عصاره مایع گل برگ های سرخ و جوشانده آن در روغن استفاده می نمودند و سهم زیادی از علوم شیمیایی که امروز وجود دارد وابسته به تقطیر است به همین جهت ایرانیان سهم بزرگی در راه پیشرفت این علم داشته اند و جابربن الحیان صوفی را به حق پدر شیمی در این زمینه می تواند لقب داد. در زمان های گذشته از تقطیر آبی که از گل برگهای گل محمدی به دست می آمد جهت مقوی دماغ و دهانه معده، و بعلاوه جها معالعه درد هایی که در معده و روده به وجود می آمد استفاده می کردند که البته هنوز هم از آن برای همین دلایل استفاده می شود.
مراسم سنتی ساز و دهل در گلاب گیری کاشان
این مراسم در زمان های گذشته بر اساس آداب و رسوم خاصی برگزار می شده و زمانی که گل های باغ را جمع آوری می کردند با الاغ و ساز و دهل به کارگاه گلاب گیری می بردند. البته در بعضی نقاط کاشان هنوز هم بر طبق آئین های قبلی با شتر کل گل های نیاسر را جمع آوری می شود و طبق رسم 140 سال گذشته، گلاب گرفته می شود.
مراحل گلاب گیری در کاشان
زمانی که به کارگاه های گلاب گیری در کاشان برسید، به علت گرمایی که ممکن است شما را دچار کند، برایتان شربت های خنک آماده می نمایند تا بتوانید در کمال آرامش فرآیند گلاب گیری را مشاهده کنید.
ابتدا برای اینکه گلاب گیری را آغاز نمایند، دیگ های مخصوص را بر روی اجاق می گذارند. بسته به ظرفیت دیگ، گل های تازه را با آب نزدیک به 3 برابر آن مخلوط می نمایند. با گذاشتن سرپوش روی دیگ، روزنه های احتمالی آن را نیز می پوشانند تا بخار، کامل درون دیگ باقی بماند. با روشن کردن شعله های اجاق و یا در بعضی موارد با برافروختن هیزم فرآیند گلاب گیری که 4 ساعت زمان می برد نیز طول می کشد. البته پیش از آغاز مراسم معمولاً دیگ و گل ها را کنار رودخانه ها می برند و دعاهای مذهبی می خوانند. هنگامی که محتویات دیگ جوش آمد، بخار آن را از لوله ها به درون پارچ مسی بزرگ که داخل آب سرد واقع شده است می ریزند. هنگامی که این بخارها سرد شوند گلاب فراوری می شود. پارچ ها نیز بسته به ظرفیت شان، مقداری حدود 30 الی 40 کیلو گلاب می دهند. برای عطر گل نیز باید لایه روغنی بسیار نازکی که روی گلاب ایجاد می شود، با سرنگ جدا می نمایند. اگر هم که می خواهید گلاب دو آتیشه و سفارشی داشته باشید مجدد باید گلاب درون دیگ ها بجوش آید.
در مدت زمانی که مراسم گلاب گیری در کاشان برگزار می شود گردشگران از سراسر ایران و دنیا به این شهر می آیند تا از نزدیک شاهد این فرآیند زیبا در نیاسر باشند. در این جشنواره، از گلاب گیرهای نمونه که گلاب و عرقیات با کیفیت بالا فراوری می نمایند نیز تقدیر می شود. وبلاگ اسبیکو و مسئولین هم در این مراسم حضور دارند و بعلاوه گل کاران نمونه این منطقه معرفی می شوند. بعلاوه از مهمانان با شربت هایی که از گلاب تازه تهیه شده پذیرانی می شود.
منبع: الی گشت